Warren Buffett – Den bedste bog om investering og hvad den kan lære dig

Da den legendariske investor Warren Buffett blev spurgt om, hvad de bedste råd han han havde omkring investeringer, som han nogensinde havde modtaget, svarede han med henvisning til “den bedste bog om investering der nogensinde er skrevet” The Intelligent Investor, som blev skrevet i 1949 af Benjamin Graham. Buffett studerede på Grahams i Columbia, da han stiftede bekendtskab med bogen, og derfra tog tingene fart.

“Kapitel 8 og 20 har været fundamentet for mine investeringer i mere end 60 år,” siger han. “Jeg foreslår, at alle investorer læser disse kapitler og genlæser dem hver gang markedet har været særlig stærkt eller svagt.”

Spørger du dig selv hvad hele pointen er med disse to kapitler, så kan du finde svaret hans breve til aktionærerne. Buffett forklarer nemlig i sit brev fra 1987 til aktionærerne:

Ben Graham, min ven og lærer, beskrev for længe siden de psykologiske aspekter bag markedssvingninger, som jeg tror mest fremmer for investeringssucces. Han sagde, at du skulle forestille dig, at markedssvingningerne kommer fra en bemærkelsesværdig imødekommende fyr, der hedder Mr. Market, som er din partner i en privat virksomhed.  Mr. Marked dukker op dagligt og nævner en pris, hvor han enten vil købe din andel eller sælge dig hans.

Selvom den virksomhed, som de to ejer, kan have økonomiske karakteristika, der er stabile, vil Mr. Market’s citater være alt andet end stabile. Den stakkels fyr har nemlig uhelbredelige følelsesmæssige problemer. Til tider føles han euforisk og kan kun se de gunstige faktorer, der påvirker virksomheden. Når han er i det humør, navngiver han en meget høj pris for virksomheden, fordi han frygter, at du vil nappe hans andel og røve ham af fremtidige gevinster. På andre tidspunkter er han deprimeret og kan ikke se andet end problemer forude for både erhvervslivet og verden. Ved disse lejligheder vil han foreslå en meget lav pris, da han er bange for, at du vil aflæse din andel på ham.

Mr. Market har en anden kærlig egenskab: Han har ikke noget imod at blive ignoreret. Hvis hans citat er uinteressant for dig i dag, vil han være tilbage med en ny i morgen. Transaktioner er strengt efter eget valg. Under disse betingelser er jo mere manisk depressiv opførsel han viser, jo bedre for dig.

Men ligesom Askepot på bakken, skal du være opmærksom på en ting, alt bliver til græskar og mus: Mr. Market er der for at tjene dig, ikke at vejlede dig. Det er hans lommebog, ikke hans visdom, som du finder nyttige. Hvis han viser sig en dag i et særligt tåbeligt humør, er du op til dig at ignorere ham eller drage fordel af hans tilstand, men det ville være katastrofalt, hvis du bliver påvirket af hans indflydelse. Faktisk, hvis du ikke er sikker på, at du forstår og kan værdisætte din virksomhed langt bedre end Mr. Market, hører du ikke hjemme i spillet. Som de siger i poker, “Hvis du har været i spillet 30 minutter, og du ikke ved hvem patsy er, er du patsy.

… [A] n investor vil lykkes ved at kombinere god forretningsdømmelse med evnen til at isolere sine tanker og adfærd fra de superinfektiske følelser, der virker om markedet. I min egen indsats for at være isoleret har jeg fundet det meget nyttigt at holde Ben’s Mr. Market koncept fast i tankerne.

Sikkerhedsmargin er det centrale koncept for en investor. Kernen i denne ide er at vide, hvad en virksomhed er værd og betale mindre end dette. Igen forklarer Buffett med sine egne ord. På årsmødet 1997 forklarer Buffett dette koncept (citeret fra Andrew Kilpatrick’s Of Permanent Value: Warren Buffett’s historie)

Hvis du forstod en virksomhed perfekt og virksomhedens fremtiden, ville du ikke have brug for en stor sikkerhedsmargin. Så, jo mere sårbar virksomheden er, og hvis du stadig vil investere i den, jo større sikkerhedsmargin ville du have brug for. Hvis du kører en lastbil på tværs over en bro, der kan bære 10.000 pund,  du har et 9.800 pund køretøj, og hvis broen er 15 cm høj, føler du dig ret sikker på at du ville klare turen, men hvis broen er lagt på tværs over Grand Canyon er det en anden snak, der vil du nok hellere have en større sikkerhedsmargin før du krydser broen.

Når Mr. Market er glad, kan han ødelægge din “sikkerhedsmargin” i høj grad, og det er hjørnestenen i Buffett og Grahams tilgang til investeringer.

Stadig nysgerrig? Hvis du vil lære mere om at investere, er der ingen bedre uddannelse end den legendariske investor selv. Køb bogen med samlingen over Buffets aktionærbreve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *